Hoe track ik mijn SEO? Onze gids voor succesvol SEO-tracking

Hoe track ik mijn SEO? Onze gids voor succesvol SEO-tracking

In dit artikel hebben we het over

Wanneer je een website hebt of beheert, is het bijhouden van jouw SEO een onmisbaar onderdeel van jouw digitale strategie. Het monitoren van jouw prestaties en het optimaliseren van jouw ranking door middel van SEO-tracking is de sleutel tot het vergroten van jouw online zichtbaarheid.

Maar hoe track je jouw SEO? En welke tools kun je gebruiken voor effectieve SEO-monitoring? In deze sectie zullen we deze vragen beantwoorden en je begeleiden bij het succesvol volgen van jouw SEO.

Belangrijkste Punten:

 • SEO-tracking is essentieel voor het meten van jouw prestaties en het optimaliseren van jouw ranking
 • Er zijn verschillende SEO-tracking tools beschikbaar om jouw SEO te meten en analyseren
 • Het instellen van SEO-tracking omvat het integreren van website analytics en het maken van een SEO-dashboard
 • Het analyseren van jouw SEO-prestaties door middel van SEO-rapportages is een belangrijke stap in het verbeteren van jouw ranking
 • Zoekwoordenonderzoek, technische optimalisaties, contentmarketing en linkbuilding zijn allemaal belangrijke strategieën voor het verbeteren van jouw SEO

Het belang van SEO-tracking

Het monitoren van jouw SEO-prestaties is cruciaal om de effectiviteit van jouw online aanwezigheid te meten. Door middel van regelmatige SEO-analyse kun je jouw ranking in zoekresultaten controleren en optimalisaties doorvoeren waar nodig. Het meten van jouw SEO-prestaties helpt je bij het identificeren van welke aspecten van jouw website aandacht nodig hebben en welke optimalisaties nodig zijn voor een betere ranking in zoekmachines.

Hoe meten we onze SEO prestaties?

Een van de eerste stappen bij het meten van jouw SEO prestaties is het uitvoeren van een SEO ranking check. Dit kan handmatig worden gedaan door middel van zoekopdrachten in zoekmachines, maar dit kan tijdrovend en onvolledig zijn. Daarom zijn er verschillende SEO tracking tools beschikbaar waarmee je jouw ranking in zoekresultaten automatisch kunt controleren.

Naast het bijhouden van jouw ranking, is het ook belangrijk om jouw organisch verkeer te monitoren. Dit kan worden gedaan met behulp van website analytics-tools zoals Google Analytics. Hiermee kun je inzicht krijgen in het aantal bezoekers op jouw website en welke pagina’s zij bezoeken.

Conversies zijn ook een belangrijk aspect van SEO-tracking. Door het instellen van conversietracking kun je bijhouden hoeveel bezoekers van jouw website daadwerkelijk acties uitvoeren, zoals het invullen van een formulier of het plaatsen van een bestelling.

Hoe analyseren we onze SEO prestaties?

Naast het meten van jouw SEO-prestaties, is het belangrijk om regelmatig de resultaten te analyseren. Dit kan worden gedaan door middel van SEO-rapportages. Een SEO-rapportage biedt inzicht in belangrijke statistieken zoals organisch verkeer, conversies en bouncepercentage. Door middel van deze rapportages kun je bepalen welke optimalisaties nodig zijn om jouw SEO-prestaties te verbeteren.

SEO prestaties meten

Met de juiste SEO-tracking tools en analyses kunnen we continu onze strategieën aanpassen en onze online zichtbaarheid verbeteren.

SEO-tracking tools

Om jouw SEO-prestaties te meten en verbeteren, zijn er verschillende SEO-tracking tools beschikbaar. Deze tools bieden inzicht in belangrijke statistieken zoals organisch verkeer, backlinks en zoekwoorden. Met behulp van deze statistieken kun je jouw SEO-optimalisaties effectief meten en verbeteren.

Een van de meest gebruikte tools voor SEO-tracking is Google Analytics. Deze gratis tool biedt inzicht in het verkeer op jouw website en de prestaties van specifieke pagina’s. Daarnaast kun je ook informatie krijgen over de locatie van jouw bezoekers en het apparaat dat ze gebruiken om jouw website te bezoeken.

Andere SEO-tracking tools

Naast Google Analytics zijn er verschillende andere tools beschikbaar voor SEO-tracking:

Tool Beschrijving
Ahrefs Met deze tool kun je jouw backlinks monitoren en analyseren. Daarnaast kun je ook informatie krijgen over jouw concurrenten en hun backlinks.
Moz Pro Deze tool biedt inzicht in jouw zoekwoorden rankings en de mogelijkheid om jouw belangrijkste concurrenten te volgen.
SEMrush Met SEMrush kun je zoekwoordonderzoek doen en de prestaties van jouw zoekwoorden controleren. Daarnaast kun je ook informatie krijgen over jouw concurrenten en hun zoekwoorden.

Als je begint met het gebruik van SEO-tracking tools, is het belangrijk om te weten welke statistieken relevant zijn voor jouw website en doelstellingen. Het meten van deze statistieken stelt je in staat om de prestaties van jouw website te verbeteren en jouw online zichtbaarheid te vergroten.

SEO-statistieken en grafieken

Naast website analytics en SEO-dashboards zijn er ook andere tools beschikbaar om onze SEO bij te houden, zoals de Google Search Console. Deze tool geeft ons inzicht in hoe onze website presteert in zoekresultaten en welke zoekwoorden gebruikers gebruiken om onze website te vinden.

Analyseren van SEO-prestaties

Na het instellen van jouw SEO-tracking is het belangrijk om regelmatig de prestaties te analyseren. Hierdoor kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw SEO-strategie en identificeren welke optimalisaties nodig zijn om de ranking in zoekresultaten te verbeteren.

Een belangrijke tool voor het analyseren van SEO-prestaties is de SEO-rapportage. Dit is een document dat een overzicht geeft van verschillende SEO-statistieken, zoals organisch verkeer, bouncepercentage en conversies. Door deze statistieken regelmatig te bekijken, kun je zien hoe jouw website presteert en welke gebieden verbetering nodig hebben.

Daarnaast kun je met deze gegevens ook de effectiviteit van jouw SEO-strategie meten. Als je bijvoorbeeld merkt dat een specifiek zoekwoord weinig organic traffic genereert, kun je besluiten om je content te optimaliseren voor andere (long-tail) zoekwoorden die wel goed presteren.

Om een goede SEO-rapportage te maken, is het belangrijk om de juiste statistieken te selecteren en deze op een duidelijke en begrijpelijke manier te presenteren. Dit kan in de vorm van een tabel of grafiek. Het is ook belangrijk om de rapportage regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) bij te werken en te analyseren.

Voorbeeld SEO-rapportage

Statistiek Huidige waarde Vorige waarde Verschil
Organisch verkeer 1000 900 +11%
Bouncepercentage 50% 60% -16%
Conversies 50 40 +25%

Bovenstaande tabel toont een voorbeeld van een SEO-rapportage. Hierin worden de statistieken organisch verkeer, bouncepercentage en conversies weergegeven, inclusief de huidige waarde, de vorige waarde en het verschil. Door deze gegevens regelmatig te analyseren, kun je jouw SEO-strategie optimaliseren en de prestaties van jouw website verbeteren.

Het belang van zoekwoordenonderzoek

Bij het optimaliseren van jouw website voor SEO is het van cruciaal belang om zoekwoordenonderzoek te doen. Met een goed zoekwoordenonderzoek kun je relevante zoekwoorden vinden die jouw doelgroep gebruikt om jouw producten of services te vinden. Het helpt ook om te begrijpen welke zoekwoorden jouw concurrenten gebruiken en hoe je je kunt onderscheiden.

Om te beginnen met zoekwoordenonderzoek, kun je gebruik maken van verschillende tools, zoals Google Keyword Planner, Ahrefs en SEMrush. Deze tools bieden inzicht in het zoekvolume van specifieke zoekwoorden en de concurrentie op deze zoekwoorden.

Wanneer je zoekwoorden hebt gevonden, is het belangrijk om deze te optimaliseren in jouw website tekst en content. Het gebruik van zoekwoorden moet echter wel op een natuurlijk manier gebeuren. Het overmatig gebruik van zoekwoorden, ook wel bekend als keyword stuffing, kan juist een negatief effect hebben op jouw SEO-ranking.

Een belangrijk aspect van zoekwoordenonderzoek is het vinden van long-tail zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die uit meerdere woorden bestaan en over het algemeen minder zoekvolume hebben. Het gebruik van long-tail zoekwoorden kan echter wel zorgen voor meer gericht verkeer naar jouw website en kan daardoor bijdragen aan een verbeterde conversie.

Hoe we zoekwoordenonderzoek integreren in onze SEO-strategie

Wij beginnen altijd met een grondig zoekwoordenonderzoek voordat we met onze SEO-strategie aan de slag gaan. Dit stelt ons in staat om de zoekwoorden te vinden waar onze doelgroep naar zoekt en om deze zoekwoorden effectief te integreren in onze website tekst en content. We zorgen er ook voor dat we long-tail zoekwoorden gebruiken om gericht verkeer naar onze website te trekken.

Door zoekwoordenonderzoek te integreren in onze SEO-strategie, kunnen we ervoor zorgen dat onze website geoptimaliseerd is voor de zoekwoorden waar onze doelgroep naar zoekt. Dit leidt tot een verbeterde online zichtbaarheid, meer verkeer en uiteindelijk tot meer conversies.

Technische SEO-optimalisaties

Naast het monitoren van zoekwoorden en content, zijn technische SEO-optimalisaties ook van groot belang. Een van de belangrijkste factoren hierbij is website snelheid. Een trage website kan leiden tot frustratie bij bezoekers en een slechtere ranking in zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat jouw website snel laadt en geen onnodige vertragingen heeft.

Een manier om de website snelheid te verbeteren is door het minimaliseren van CSS en Javascript-bestanden. Dit kan worden gedaan door ongebruikte code te verwijderen en bestanden te comprimeren. Een andere manier is het optimaliseren van afbeeldingen. Grote afbeeldingsbestanden kunnen de laadtijd van een website vertragen. Door afbeeldingen te comprimeren en af te stemmen op de juiste afmetingen, kun je de laadtijd van jouw website aanzienlijk verbeteren.

Technische SEO-optimalisaties

Een andere belangrijke factor voor technische SEO-optimalisatie is mobiele vriendelijkheid. Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om een website te bezoeken. Daarom is het belangrijk om de mobiele gebruikerservaring zo goed mogelijk te maken. Een manier om dit te doen is door een responsive design te gebruiken. Dit betekent dat de website zich automatisch aanpast aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt bekeken.

Een andere manier om de mobiele gebruikerservaring te optimaliseren is door te zorgen dat knoppen groot genoeg zijn om gemakkelijk op te klikken en dat de tekst groot genoeg is om te lezen zonder in te zoomen. Daarnaast moet de website snel laden op mobiele apparaten. Dit kan worden bereikt door het minimaliseren van CSS, Javascript en afbeeldingsbestanden voor mobiele apparaten.

Contentmarketing en SEO

Een sterke contentmarketingstrategie is essentieel voor het optimaliseren van jouw SEO. Door het creëren van waardevolle en relevante content kun je een publiek aantrekken en meer organisch verkeer genereren. Maar hoe verhoudt contentmarketing zich tot SEO optimalisatie?

Contentmarketing en SEO-optimalisatie zijn twee strategieën die hand in hand gaan. Door het toepassen van SEO best practices in jouw content, kun je de online zichtbaarheid van jouw website vergroten en meer verkeer genereren. Het optimaliseren van jouw content voor zoekwoorden, bijvoorbeeld, is een belangrijke factor in het verbeteren van jouw ranking in zoekresultaten.

Een goed uitgewerkte contentstrategie helpt bij het creëren van relevante en waardevolle content die aansluit bij jouw doelgroep. Door het optimaliseren van deze content voor zoekwoorden en het gebruik van interne links, kun je de gebruikerservaring van jouw website verbeteren en jouw ranking in zoekresultaten verhogen.

Bij het optimaliseren van jouw content voor SEO, is het ook belangrijk om rekening te houden met de structuur en leesbaarheid van de tekst. Het gebruik van subkopjes en korte alinea’s kan bijdragen aan een betere leeservaring en daarmee een betere positie in zoekresultaten.

Hoe optimaliseer je jouw content voor SEO?

Om jouw content te optimaliseren voor SEO, zijn er verschillende best practices die je kunt toepassen:

 • Voer zoekwoordenonderzoek uit en gebruik deze zoekwoorden strategisch in jouw content;
 • Optimaliseer de titels en meta descriptions van jouw content voor zoekmachines;
 • Maak gebruik van interne links om de gebruikerservaring van jouw website te verbeteren;
 • Zorg voor kwalitatieve externe links naar jouw content om de autoriteit van jouw website te vergroten;
 • Maak gebruik van subkopjes en korte alinea’s om de leesbaarheid van jouw content te verbeteren.

Door deze best practices toe te passen, kun je jouw content optimaliseren voor SEO en jouw online zichtbaarheid vergroten.

Contentmarketing en SEO

Linkbuilding en SEO

Een belangrijk aspect van SEO-tracking is het opbouwen van kwalitatieve backlinks. Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website en dragen bij aan je SEO autoriteit. Hoe meer relevante en betrouwbare backlinks je hebt, hoe hoger je kunt ranken in zoekresultaten.

Er zijn verschillende strategieën om backlinks te verkrijgen, waaronder:

 • Gastbloggen op andere relevante websites en hierin links opnemen naar je eigen website
 • Linkruil aangaan met andere websites in dezelfde branche
 • Interne links plaatsen op je eigen website om de interne autoriteit te verhogen

Maar let op, het verkrijgen van backlinks van slechte kwaliteit kan juist een negatieve invloed hebben op je SEO-prestaties. Zorg er dus voor dat je alleen backlinks krijgt van betrouwbare en relevante websites.

Daarnaast is het belangrijk om te blijven werken aan je content en website om vanzelf kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Als je interessante en waardevolle content producereert, zullen andere websites vanzelf naar je verwijzen.

Waarom zijn backlinks belangrijk voor SEO autoriteit?

Backlinks zijn belangrijk voor SEO autoriteit, omdat zoekmachines deze zien als aanbevelingen van andere websites. Wanneer veel relevante en betrouwbare websites naar jouw website linken, wordt dit gezien als een teken dat jouw website waardevolle informatie bevat. Hierdoor kan jouw website hoger ranken in zoekresultaten en meer organisch verkeer genereren.

“Backlinks zijn belangrijk voor SEO autoriteit, omdat zoekmachines deze zien als aanbevelingen van andere websites.”

Conclusie

In deze gids hebben we besproken hoe je jouw SEO kunt tracken en verbeteren met behulp van effectieve SEO-tracking tools en strategieën. Het monitoren van jouw SEO-prestaties is cruciaal voor het creëren van een succesvolle online zichtbaarheid. Door middel van SEO rapportage kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw strategie en identificeren welke optimalisaties nodig zijn.

Met de juiste inzichten en optimalisaties kun je jouw website beter laten ranken en meer organisch verkeer genereren. Blijf jouw SEO dus regelmatig monitoren en optimaliseren voor maximale online zichtbaarheid en succes.

FAQ

Hoe kan ik mijn SEO tracken?

Om jouw SEO te tracken, kun je gebruik maken van verschillende SEO-tracking tools. Deze tools helpen bij het meten en analyseren van jouw SEO-prestaties, zodat je kunt zien hoe jouw website scoort in de zoekresultaten en waar verbeteringen nodig zijn.

Waarom is SEO-tracking belangrijk?

SEO-tracking is belangrijk omdat het je inzicht geeft in de prestaties van jouw website. Door jouw SEO te meten en te analyseren, kun je zien welke optimalisaties nodig zijn en hoe je jouw ranking in zoekmachines kunt verbeteren.

Welke SEO-tracking tools zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende SEO-tracking tools beschikbaar, zoals Google Analytics, SEMrush, Moz en Ahrefs. Deze tools bieden inzicht in belangrijke statistieken zoals organisch verkeer, backlinks en zoekwoorden.

Hoe stel ik SEO-tracking in?

Om SEO-tracking in te stellen, moet je jouw website analytics integreren en een SEO-dashboard maken. Dit stelt je in staat om belangrijke gegevens bij te houden, zoals organisch verkeer, bouncepercentage en conversies.

Hoe analyseer ik mijn SEO-prestaties?

Nadat je jouw SEO-tracking hebt ingesteld, kun je regelmatig de prestaties analyseren. Door middel van SEO-rapportages kun je inzicht krijgen in de effectiviteit van jouw SEO-strategie en identificeren welke optimalisaties nodig zijn.

Waarom is zoekwoordenonderzoek belangrijk voor SEO-tracking?

Zoekwoordenonderzoek is belangrijk omdat het je helpt bij het vinden van relevante zoekwoorden en het optimaliseren van jouw content. Door jouw content te optimaliseren voor deze zoekwoorden, kun je jouw ranking in zoekmachines verbeteren.

Welke technische SEO-optimalisaties zijn belangrijk?

Naast het monitoren van zoekwoorden en content, zijn technische SEO-optimalisaties ook van groot belang. Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van de website snelheid en het zorgen dat de website mobielvriendelijk is.

Hoe kan contentmarketing bijdragen aan SEO?

Contentmarketing is een belangrijk onderdeel van SEO-tracking. Door waardevolle en relevante content te creëren en deze te optimaliseren voor SEO, kun je jouw online zichtbaarheid vergroten en meer organisch verkeer genereren.

Hoe kan linkbuilding mijn SEO verbeteren?

Linkbuilding is een strategie waarbij je kwalitatieve backlinks verkrijgt van andere relevante en betrouwbare websites. Hierdoor kun je jouw SEO autoriteit vergroten en hoger ranken in zoekresultaten.

Wat is de conclusie van deze gids?

In deze gids hebben we besproken hoe je jouw SEO kunt tracken en verbeteren met behulp van effectieve SEO-tracking tools en strategieën. Het monitoren van jouw SEO-prestaties is cruciaal voor het creëren van een succesvolle online zichtbaarheid.

Bekijk hier de resultaten die we onlangs hebben behaald voor onze klanten

Benieuwd hoe je een wachtrij aan nieuwe klanten krijgt?

Ontvang onze strategie in je mail hoe je een stormloop aan nieuwe klanten kan ontvangen!

Gratis Advies Gesprek

Vul hier onder je gegevens en vul de vragenlijst zo goed mogelijk in. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met je op!

Ontvang De 40+ Offerte Aanvragen Strategie Gratis!