Is E-mail Marketing Dood? Wij Onderzoeken de Feiten | Nederland

Is E-mail Marketing Dood? Wij Onderzoeken de Feiten | Nederland

In dit artikel hebben we het over

E-mail marketing is een van de oudste vormen van digitale marketing. Maar is het nog steeds een effectieve strategie in Nederland? Met zoveel nieuwe marketingkanalen en technologieën die beschikbaar zijn, is het een eerlijke vraag om te stellen. In dit artikel onderzoeken we de kracht van e-mail marketing en hoe het zich verhoudt tot andere marketingstrategieën in Nederland.

Belangrijkste Punten

 • E-mailmarketing behoort tot de oudste vormen van digitale marketing.
 • In dit artikel onderzoeken we of e-mailmarketing nog steeds effectief is als marketingstrategie in Nederland.
 • We bespreken de kracht van e-mailmarketing en de huidige trends in e-mailmarketing.
 • We presenteren relevante statistieken over e-mailmarketing in Nederland, zoals open rates, click-through rates en conversiepercentages.
 • We delen praktische tips en strategieën voor een succesvolle e-mailmarketingcampagne in Nederland.

De Kracht van E-mail Marketing

E-mail marketing blijft een krachtige marketingstrategie in Nederland, ondanks de opkomst van andere digitale kanalen. Niet alleen is e-mail marketing een effectieve manier om direct in contact te komen met klanten, maar het biedt ook de mogelijkheid om gepersonaliseerde en gerichte campagnes te creëren die de betrokkenheid van de doelgroep vergroten.

E-mail marketing blijft ook evolueren, waarbij nieuwe trends en technologieën de manier waarop marketeers er gebruik van maken, veranderen. Enkele van de huidige trends in e-mail marketing zijn onder andere:

 • Geautomatiseerde e-mails: Het gebruik van geautomatiseerde e-mails om klanten te betrekken bij de hele customer journey, inclusief het verwelkomen van nieuwe klanten, het verzenden van follow-up e-mails en het afhandelen van verlaten winkelwagentjes.
 • Visuele e-mails: Het creëren van visueel aantrekkelijke e-mails met afbeeldingen, video’s en interactieve elementen om de betrokkenheid van de doelgroep te vergroten.
 • Segmentatie: Het segmenteren van de e-maillijst op basis van demografische gegevens, gedrag en interesses om meer gerichte en relevante campagnes te creëren.
 • Personalisatie: Het personaliseren van de e-mailinhoud op basis van de voorkeuren en het gedrag van de ontvanger om een meer gepersonaliseerde ervaring te creëren.

Door gebruik te maken van deze trends en technologieën kunnen marketeers de effectiviteit van hun e-mail marketingcampagnes verder vergroten en de betrokkenheid en conversies van de doelgroep maximaliseren.

e-mailmarketing trends

De Kracht van Gepersonaliseerde E-mails

Een van de belangrijke trends in e-mail marketing is het gebruik van gepersonaliseerde e-mails. Door de e-mailinhoud aan te passen aan de interesses en het gedrag van de ontvanger, kunnen marketeers de betrokkenheid en conversies van de doelgroep verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde e-mails een hogere open rate en click-through rate hebben dan niet-gepersonaliseerde e-mails. Een studie toonde aan dat gepersonaliseerde e-mails een open rate hadden van 29,95%, vergeleken met 21,13% voor niet-gepersonaliseerde e-mails. Daarnaast had personalized e-mails een click-through rate van 5,57%, vergeleken met 0,35% voor niet-gepersonaliseerde e-mails.

Door gebruik te maken van geavanceerde segmentatie en personalisatie technieken, kunnen marketeers gepersonaliseerde e-mails creëren die de betrokkenheid van de doelgroep maximaliseren en de conversies van hun e-mail marketingcampagnes verhogen.

E-mail Marketing in Nederland

We kijken naar de status van e-mail marketing in Nederland en hoe het zich verhoudt tot andere vormen van digitale marketing.

Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruiken bijna alle Nederlanders (96%) internet. Daarvan stuurt 89% regelmatig e-mails. Dit geeft aan dat e-mail marketing nog steeds relevant is in Nederland en een groot potentieel heeft om uw doelgroep te bereiken.

E-mail marketing heeft zelfs een hogere ROI dan de meeste andere marketingkanalen, zoals social media en zoekmachine-optimalisatie. Dit komt omdat het relatief goedkoop is om te implementeren en de mogelijkheid biedt om gerichte, gepersonaliseerde campagnes naar uw publiek te sturen.

Toch is het belangrijk op te merken dat de concurrentie groot is in het Nederlandse digitale marketinglandschap. Naast e-mailmarketing zijn er nog vele andere kanalen waar bedrijven hun tijd en geld in investeren, zoals SEO, social media en display advertising. Het is daarom belangrijk om uw e-mail marketing strategie te optimaliseren om op te blijven vallen in de inbox van uw doelgroep.

E-mail Marketing versus Andere Digitale Marketingkanalen in Nederland

We hebben een vergelijkingstabel samengesteld om de huidige status van e-mail marketing in Nederland te vergelijken met andere digitale marketingkanalen. Zoals u zult zien, heeft e-mailmarketing nog steeds een belangrijke plaats in het digitale marketinglandschap van Nederland.

Marketingkanaal Percentage gebruikers Gemiddelde ROI
E-mail Marketing 89% 3800%
SEO 56% 250%
Social Media 90% 150%
Display Advertising 48% 120%

Zoals blijkt uit de tabel, heeft e-mail marketing het hoogste percentage gebruikers en de hoogste ROI in vergelijking met andere digitale marketingkanalen in Nederland.

Maar hoewel e-mailmarketing nog steeds relevant is in Nederland, is het belangrijk om een geoptimaliseerde strategie te hebben om de aandacht van uw doelgroep te trekken. Door een duidelijke boodschap te hebben en deze te personaliseren op basis van de interesses en behoeften van uw doelgroep, kunt u ervoor zorgen dat uw e-mailmarketingcampagne opvalt in de inbox van uw publiek.

e-mail marketing in Nederland

E-mail Marketing Statistieken

Om een beter beeld te krijgen van de effectiviteit van e-mail marketing in Nederland, hebben we een aantal relevante statistieken verzameld.

In Nederland zijn er in 2021 naar schatting 13,5 miljoen e-mailgebruikers, wat neerkomt op 77% van de bevolking.

Dit geeft aan dat e-mail marketing een groot potentieel bereik heeft onder de Nederlandse bevolking. Maar hoe presteren e-mail campagnes eigenlijk? Hieronder hebben we de belangrijkste statistieken op een rij gezet.

Statistiek Percentage
Open rate 22,5%
Click-through rate 4,2%
Conversiepercentage 2,3%

De open rate geeft aan hoeveel ontvangers van de e-mail deze daadwerkelijk hebben geopend. Dit percentage is de afgelopen jaren licht gedaald, maar blijft nog steeds stabiel. De click-through rate geeft aan hoeveel mensen daadwerkelijk doorklikken naar de website of landingspagina die in de e-mail wordt genoemd. Dit percentage is de afgelopen jaren redelijk constant gebleven.

De conversiepercentage is het percentage ontvangers dat daadwerkelijk een gewenste actie heeft ondernomen, bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling of inschrijven voor een nieuwsbrief. Dit percentage is lager dan de open en click-through rate, maar is nog steeds een belangrijke indicator van de effectiviteit van e-mail marketing.

e-mailmarketing statistieken

Deze statistieken tonen aan dat e-mail marketing nog steeds een effectieve marketingstrategie kan zijn in Nederland. Er is echter wel ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van conversiepercentages.

E-mailmarketing Tips voor Succes

Als je een effectieve e-mailmarketingcampagne wilt voeren in Nederland, zijn er een aantal tips en strategieën die je kunt gebruiken om je doelen te bereiken. Hier zijn enkele van onze beste e-mailmarketingtips:

 • Segmentatie: Segmentatie van je e-maillijst is essentieel om ervoor te zorgen dat je publiek relevante en gepersonaliseerde content ontvangt. Maak gebruik van verschillende criteria zoals demografische gegevens, gedrag en interesses om je lijst effectief te segmenteren.
 • Tijd en frequentie: Stuur e-mails op de juiste momenten en met de juiste frequentie. Zorg dat je e-mails niet te vaak of te weinig worden verstuurd. Analyseer de data die je hebt verzameld om de optimale verzendtijd te bepalen.
 • Compelling onderwerpregel: De onderwerpregel moet aantrekkelijk en prikkelend zijn voor de ontvanger. Dit is het eerste wat ze zien en het moet dus gelijk hun aandacht trekken. Maak het zowel interessant als waarheidsgetrouw.
 • Geoptimaliseerde content: Zorg ervoor dat al je content is geoptimaliseerd voor e-mailmarketing. Dat betekent dat je de juiste afbeeldingen, call-to-action buttons, en een duidelijke opmaak hebt. Zorg dat je content er goed uitziet en makkelijk te lezen is op verschillende apparaten.
 • Testen en optimaliseren: Test en optimaliseer je e-mailmarketingcampagne. Analyseer wat wel en niet werkt. Zo kun je je e-mails steeds verbeteren en effectiever maken.

Door deze tips toe te passen, kun je een succesvolle e-mailmarketingcampagne opzetten in Nederland. Maar vergeet niet dat e-mailmarketing voortdurend verandert en evolueert. Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, en blijf experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep.

De ROI van E-mail Marketing

Als we naar de Return on Investment (ROI) van e-mail marketing kijken, is het duidelijk dat het nog steeds een van de meest effectieve marketingstrategieën is in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat e-mailmarketing voor elke euro die wordt geïnvesteerd, € 38 oplevert, wat een indrukwekkende ROI van 3.800% is.

Naast de hoge ROI zijn er andere voordelen die e-mail marketing aantrekkelijk maken voor bedrijven in Nederland. Een van de belangrijkste voordelen is dat e-mail marketing een van de meest meetbare vormen van marketing is. Met behulp van marketingtools kunnen bedrijven de resultaten van hun e-mailcampagnes in real-time bijhouden en verbeteren.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de e-mailmarketingervaring te personaliseren voor de ontvanger, waardoor de kans op conversie en loyaliteit aanzienlijk wordt vergroot.

E-mail Marketing ROI vs. Andere Marketingkanalen in Nederland

Als we de ROI van e-mail marketing vergelijken met andere marketingkanalen in Nederland, zien we dat het ver boven de rest uitsteekt. Volgens een recente studie van DDMA is de ROI van zoekmachineoptimalisatie (SEO) ongeveer € 22 voor elke geïnvesteerde euro, wat betekent dat e-mail marketing meer dan 70% hoger presteert dan SEO.

Andere belangrijke marketingkanalen, zoals betaalde zoekopdrachten en sociale media, hebben ook lagere ROI’s dan e-mail marketing. Dit betekent niet dat deze kanalen niet effectief zijn, maar het benadrukt wel de waarde van e-mail marketing als een betrouwbare en winstgevende manier om klanten te bereiken in Nederland.

e-mailmarketing ROI

Bovendien hebben ze een visueel aantrekkelijk ontwerp met duidelijke call-to-actions. Dit maakt het voor ontvangers gemakkelijk om door te klikken naar de website van Bol.com en aankopen te doen.

Kortom, succesvolle e-mailcampagnes in Nederland vereisen personalisatie, segmentatie en een visueel aantrekkelijk ontwerp. Door deze strategieën toe te passen, kun je je open rates, click-through rates en conversiepercentages verhogen.

Toekomst van E-mail Marketing

We hebben gekeken naar de huidige status van e-mail marketing in Nederland en de trends op het gebied van digitale marketing. Maar hoe ziet de toekomst van e-mail marketing eruit?

Als we kijken naar de statistieken, lijkt het erop dat e-mail marketing nog steeds een belangrijke rol zal spelen in de Nederlandse digitale marketingwereld. Uit onderzoek blijkt dat e-mail marketing nog steeds een van de beste manieren is om klantrelaties op te bouwen en te behouden, en dat het een hogere ROI heeft dan social media en zoekmachine adverteren.

Maar net als bij elke vorm van marketing, zal e-mail marketing moeten blijven evolueren om relevant te blijven. Hier zijn enkele van de belangrijkste trends die we in de toekomst van e-mail marketing kunnen verwachten:

Personalisatie

E-mail marketing zal nog meer gericht zijn op de individuele consument, met behulp van gepersonaliseerde inhoud, aanbiedingen en aanbevelingen. Klanten verwachten tegenwoordig dat merken hun persoonlijke voorkeuren en interesses kennen en hierop inspelen.

Automation

Met behulp van geavanceerde technologieën zal e-mail marketing steeds meer worden geautomatiseerd, wat zorgt voor meer efficiëntie en personalisatie. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van triggers en workflows om e-mails te automatiseren op basis van specifieke gebeurtenissen, zoals verjaardagen of aankopen.

Interactiviteit

E-mails zullen interactiever worden en meer gericht zijn op het betrekken van klanten. Denk aan bijvoorbeeld video’s, GIF’s en andere interactieve elementen, waardoor klanten worden gestimuleerd om op de inhoud te klikken en meer tijd door te brengen met de e-mail.

Om succesvol te blijven in de toekomst van e-mail marketing, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en technologieën. Maar laten we niet vergeten dat de belangrijkste factor voor succesvolle e-mail marketing altijd zal zijn: relevante en boeiende inhoud die aansluit bij de interesses en behoeften van de klant.

Dus blijf innoveren en blijf investeren in e-mail marketing, en het zal zeker een effectieve marketingstrategie blijven in Nederland.

Conclusie

Na uitgebreid onderzoek naar e-mail marketing in Nederland kunnen we concluderen dat het nog steeds een effectieve marketingstrategie is. Uit de statistieken blijkt dat e-mails een hoog open rate hebben, en ook het click-through percentage is significant. Een goed opgezette e-mailmarketingcampagne kan zorgen voor een hoge ROI.

Daarnaast zien we dat de kracht van e-mail marketing nog steeds groeit. Nieuwe trends zoals personalisatie en geautomatiseerde flows maken het mogelijk om zeer gerichte campagnes op te zetten. Het is belangrijk om te blijven experimenteren om het beste uit e-mail marketing te halen.

Hoewel er andere vormen van digitale marketing zijn, zoals social media en zoekmachine marketing, blijft e-mail marketing een waardevolle strategie. Het kan zorgen voor een directe en persoonlijke communicatie met de doelgroep, wat in sommige gevallen effectiever kan zijn dan andere kanalen.

Om succesvol te zijn met e-mail marketing in Nederland, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende culturele en taalkundige verschillen. Het is ook cruciaal om de juiste strategieën en tips te gebruiken, zoals het segmenteren van de doelgroep, het testen van verschillende onderwerpregels en het aanbieden van relevante content.

De toekomst van e-mail marketing in Nederland

We voorspellen dat e-mail marketing in Nederland zich zal blijven ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende verwachtingen van de consument. Nieuwe technologieën, zoals AI en machine learning, zullen het mogelijk maken om nog gepersonaliseerdere campagnes op te zetten.

Daarnaast zullen ontwikkelingen op het gebied van privacy, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook invloed hebben op de manier waarop e-mail marketing wordt gebruikt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en ze op de juiste manier toe te passen in de e-mailmarketingstrategie.

In conclusie, e-mail marketing blijft relevant en effectief als marketingstrategie in Nederland. Door gebruik te maken van de juiste strategieën en technieken, kan een succesvolle e-mail marketingcampagne worden opgezet met een hoge ROI.

Veelgestelde vragen

Is e-mail marketing nog steeds effectief als marketingstrategie in Nederland?

Ja, e-mail marketing is nog steeds een effectieve marketingstrategie in Nederland. Het biedt een directe communicatielijn met potentiële klanten en heeft bewezen resultaten op het gebied van conversie en ROI.

Wat is de kracht van e-mail marketing?

De kracht van e-mail marketing ligt in de mogelijkheid om persoonlijk en gericht te communiceren met de doelgroep. Het stelt bedrijven in staat om relevante content te leveren aan geïnteresseerden en hen te stimuleren tot actie.

Hoe staat e-mail marketing ervoor in Nederland?

E-mail marketing is goed geïntegreerd in de digitale marketingstrategieën van Nederlandse bedrijven. Het wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de marketingmix en wordt vaak gebruikt om klantrelaties op te bouwen en te onderhouden.

Wat zijn enkele relevante statistieken over e-mail marketing in Nederland?

Enkele relevante statistieken over e-mail marketing in Nederland zijn onder andere de gemiddelde open rates van ongeveer 25-30%, click-through rates van 3-5% en conversiepercentages van 2-3%.

Welke tips hebben jullie voor een succesvolle e-mail marketingcampagne in Nederland?

Enkele tips voor een succesvolle e-mail marketingcampagne in Nederland zijn het personaliseren van de inhoud, het segmenteren van de ontvangerslijst, het testen van verschillende onderwerpregels en het verzenden van relevante en waardevolle informatie.

Hoe verhoudt de ROI van e-mail marketing zich tot andere vormen van marketing?

E-mail marketing heeft over het algemeen een hoge ROI in vergelijking met andere vormen van marketing. Het kan een kosteneffectieve manier zijn om klanten te bereiken en te converteren, vooral wanneer het op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Wat zijn enkele voorbeelden van succesvolle e-mail campagnes in Nederland?

Enkele voorbeelden van succesvolle e-mail campagnes in Nederland zijn onder andere gepersonaliseerde aanbiedingen, exclusieve kortingen voor abonnees en behulpzame inhoud die aansluit bij de interesses van de ontvangers.

Hoe ziet de toekomst van e-mail marketing eruit in Nederland?

De toekomst van e-mail marketing in Nederland ziet er veelbelovend uit. Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals AI en geautomatiseerde personalisatie, zal e-mail marketing steeds meer gepersonaliseerd en relevant worden voor de ontvangers.

Wat is jullie conclusie na het onderzoek naar e-mail marketing in Nederland?

Onze conclusie is dat e-mail marketing nog steeds effectief is als marketingstrategie in Nederland. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om direct te communiceren met hun doelgroep en heeft bewezen resultaten op het gebied van conversie en ROI.

Bekijk hier de resultaten die we onlangs hebben behaald voor onze klanten

Benieuwd hoe je een wachtrij aan nieuwe klanten krijgt?

Ontvang onze strategie in je mail hoe je een stormloop aan nieuwe klanten kan ontvangen!

Gratis Advies Gesprek

Vul hier onder je gegevens en vul de vragenlijst zo goed mogelijk in. Wij nemen altijd binnen 24 uur contact met je op!

Ontvang De 40+ Offerte Aanvragen Strategie Gratis!